Vágott virágok, csokrok, koszorúk, szobai- és kerti dísznövények, gyümölcsfák, virágföldek, kaspók, ajándéktárgyak...

Szobanövények ápolása

A lakásban nevelt növények természetesen némi gondoskodást igényelnek, amely azonban sokszorosan megtérül. Az alábbiakban a szobanövények ápolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertetjük.

Öntözés

Az öntözés során ezeket a szabályokat érdemes figyelembe venni:
  • Mind a túl kevés, mind a túl sok víz káros lehet a növények számára; de a kiszáradt növényt mindig könnyebb megmenteni, mint a túlöntözöttet.
  • Ha a növényt mindig csak kicsit öntözzük, a víz már a felső földrétegben felszívódik, és a gyökerekhez nem jut el. Ezért érdemes alaposan beöntözni, hogy a cserép alsó nyílásán kifolyjon a víz. Körülbelül egy óra múlva az alátétben összegyűlt vizet öntsük ki, mert szinte egyik növény sem bírja a pangó vizet.
  • A víz mennyiségénél figyelembe kell venni a következőket:
  • Az agyagcserépbe ültetett növény több vizet igényelnek. Déli oldalon, nyári melegben mindig többet kell öntözni. Télen a növények kevesebb vizet párologtatnak, mint nyáron.
  • A növény földjén megjelenő moha vagy penész a túlzott öntözés jele.
  • Túl hideg vagy kemény víz is káros lehet, ezért érdemes lágyítás céljából egy éjszakára tőzeget tenni az öntözőkannába.
  • A tél sok növény számára nyugalmi időszakot, regenerálódást jelent, ilyenkor a tápoldatozást is minimálisra kell csökkenteni. Nyáron, amikor a napsütés növekedésre serkenti növényeinket, hetente egyszer adjunk nekik tápoldatot.

Szellőztetés

A friss, tiszta levegőre a növénynek ugyanúgy szüksége van, mint az embernek. Télen inkább a déli órákban, nyáron a reggeli órákban szellőztessünk. A téli hónapokban sokat árthatunk a helytelen szellőztetéssel. Ezért lehetőleg ne azt az ablakot nyissuk ki, amelynek közelében a szobanövények állnak. Amennyiben nincs más lehetőségünk, a hirtelen lehűlésre különösen érzékeny növényeket a szellőztetés idejére tegyük védett helyre. A kevésbé érzékenyek a néhány perces szellőztetést károsodás nélkül elviselik. Nyáron is ügyeljünk arra, hogy páraigényes növényeink ne álljanak huzatban.

Portalanítás

A szobanövényeket időnként portalanítanunk kell - hiszen a vastag porréteg a növények életműködését gátolja.

A leveleket óvatosan töröljük át puha, száraz vagy nedves ruhával. Néha alkalmazhatjuk a levélfényt is, ezáltal a levelek hetekig gyönyörű fényesek lesznek, taszítják a port, és eltünnek a vízcseppfoltok is. Időnként a növényeinket langyos vízzel zuhanyozzuk le, mellyel nemcsak a szennyeződéseket távolítjuk el, hanem a kártevők egy részét is.

Átültetés

A cserepes szobanövényeknél idővel átültetést kell végezni, mivel felemésztik a virágföld tápanyagait, és kinövik az edényt. Ha növényünk akkorára nő, hogy saját súlyától borlékonnyá válik; vagy visszamarad a fejlődésben, satnyulni kezd; ill. gyökerei már kibújtak az alsó vízelvezető nyílásokon, akkor eljött az ideje az átültetésnek.

Az átültetés szabályai:
  • Az új agyagcserepet egy nappal az ültetés előtt be kell áztatni, hogy megszívja magát vízzel (Az erősen nedvszívó agyagfal a földből, a gyökerekből kiszívja a vizet.) A műanyag cserép előnyösebb, mert könnyebben kezelhető és tisztábban tartható.
  • Az új cserép átmérője csak 1-2 cm-rel legyen nagyobb az eredetinél. (Ha túl nagy edényt használunk, a növény gyökérzete a kelleténél nagyobb mértékben fog növekedni, ez pedig hátráltatja a levelek növekedését és a virágzást.)
  • Ültetéshez virágüzletből vagy vetőmagboltból vásároljunk zacskós virágföldet, mert a növények ezekben nőnek a leggyorsabban.
Az átültetés menete:

Ellenőrizzük, hogy a növény gyökerei valóban körbenőtték az edény belsejét. Forgassuk vagy ütögessük meg az edényt, majd a növényt a földdel együtt óvatosan borítsuk ki a tenyerünkbe úgy, hogy növényt a leveles felével lefelé, az ujjaink között, a gyökérlabdát pedig a tenyerünkben tartsuk. Ujjunkkal óvatosan lazítsuk meg a gyökereket a gyökérlabda alján, valamint oldalain. Ezt követően késsel vágjuk le a gyökérlabda alsó harmadát. Ezzel elősegítjük az új gyökerek oldalsó és lefelé irányú növekedését, és elkerülhetjük a spirális gyökérnövekedést. Nyessük le az élettelen vagy sérült gyökérrészeket. Helyezzük az új, nagyobb konténer közepébe a növényt, ügyelve arra, hogy egyenesen álljon. A gyökérlabda teteje a cserép pereme alatt 1-2 cm-rel legyen. Szórjunk új ültetőföldet a növény köré és tömörítsük az ujjunkkal. Végül bőségesen öntözzük meg a növényt.

Hírek

Email cím változás !

Kedves Vásárlóink ! Technikai okok miatt email címünk megváltozott , akik a régire küldtek rendelést , szíveskedjenek az újra is megismételni , hogy lássuk ! :) cymbi1969@gmail.com Köszönjük !   ...

bővebben »

* * *

Gulan-gulan a halhatatlanság növénye

A Jiaogulan más néven Gulan-gulan (Gynostemma pentaphyllum) egy különleges gyógynövény. Bár halhatatlanná valószínűleg nem fog senkit sem tenni, tény, hogy származási helyén módfelett magas életkort tapasztaltak, a betegségeket hírből sem ismerték. Ennek oka, hogy a növény 82 különböző szaponint tartalmaz, olyan speciális anyagokat, amelyek egyedi gyógyászati hatásokkal bírnak. ...

bővebben »

* * *

Erkélyünk egész évben szép lehet?

A legtöbb balkonláda nyáron csodálatos, de az év többi hónapjáiban üres és kopár. Melyik évszakban milyen növényt ültessünk? Tavasz Az erkélyen a tavasz márciusban kezdődik. Ekkor a következő virágokból válogathatunk: árvácska, kankalinfélék, gyöngyike, tulipán, nárcisz, jácint, törpeszegfű, boglárka stb.   Nyár A fagyosszentek elmúltával (május közepén) ...

bővebben »

* * *