Vágott virágok, csokrok, koszorúk, szobai- és kerti dísznövények, gyümölcsfák, virágföldek, kaspók, ajándéktárgyak...

A gyümölcsfák ültetése

A gyümölcsfák esetében is egyre többször találkozhatunk konténeres vagy edényes növényekkel, most mégis a szabad gyökerüek ültetésére térnénk át, mivel előbbiek szinte az év bármely időszakában telepíthetők, utóbbiaknál természetesen már más a helyzet.

 

Ősszel időjárástól függően október 20 után érdemes elkezdeni, bár az elmúlt évek során tapasztalt hosszan elhúzódó vegetációt figyelembe véve egyre jobban kitolódik ez az időpont október végére, november elejére. Tavasszal szempont, hogy a hajtásnövekedés előtt mindenképpen ültessük el a fáinkat, a legideálisabb a március hónap. Szintén új tendencia a feltűnően enyhe tél, amikor hosszú ideig előfordul fagymentes időszak, ilyenkor bár sokan nem gondolják, szintén telepíthetünk gyümölcsfákat.

Az első feladat  a fák számára kiásni az ültetőgödröket, ezt korábban is elvégezhetjük, hogy az esedékes ültetésig kellően leülepedjen a talaj. Sokszor elhangzik a kérdés, hogy mekkora gödröt ássanak és legyen-e beletéve trágya? 100-120 cm hosszúságú és szélességű, valamint 60-80 cm mélységű gödör az ideális, de mindenképpen a talaj minősége alapján érdemes eljárnunk. Ha agyagos, erősen tömődött talajunk van, soha ne sajnáljuk a fáradtságot a nagy méretű gödörre!

Ültetéskor mindig a legjobb minőségű, humuszos felső réteget tegyük külön oldalra, ez kerüljön majd a gyökerek köré.Trágyát tehetünk alá, de a gyökér sohase érintkezzen a gyökérzettel, mindig tegyünk rá földet, lehetőleg szintén jó minőségűt! A megfelelő érett trágya földszínű, nem bűzös és kézzel  szétmorzsolható. Szerves trágyázás esetén érdemes talajfertőtlenítőt (pl. Basudin) használni, hogy elejét vegyük a talajlakó élőlények kártételének.

Vásárlás után vágjuk vissza az esetleges sérült gyökereket, illetve minimálisan a vastag részeket, a hajszálgyökereket ne bántsuk! Ültetés előtt érdemes vízbe állítani, lehet fél vagy akár egy napig is. Az ültetési mélységnél ügyeljünk rá, hogy az oltás egy-két centiméterrel a talajszint felett legyen és maga az oltás észak felé nézzen!

Miután megfelelő módon a gyökerek közé húztuk a földet, tapossuk meg, majd iszapoljuk be egy vödör vízzel, és ha a talaj beitta, temessük be, de ekkor már ne tapossuk meg. Őszi ültetéskor nyugodtan felkupacolhatjuk, tavasszal viszont inkább tányérozzuk ki, mivel ebben az évben rendszeresen kell öntöznünk a fiatal fákat!

Szeles, huzatos helyeken gondoskodjunk támasztékról, kötözőnek használjunk széles gumit vagy más speciális anyagot, vékony madzagot ne alkalmazzunk, mert könnyen megsérti a fát.

Telepítés után tavasszal mindenképpen metsszük vissza a kis fáink ágait, ugyanis mivel a szabadgyökerű növényeket ősszel szedik fel lombhullás után, a gyökérzet egy része levágásra kerül, így a felső részt is egyensúlyba kell hoznunk.

 

 

 

 

 

 

Hírek

Email cím változás !

Kedves Vásárlóink ! Technikai okok miatt email címünk megváltozott , akik a régire küldtek rendelést , szíveskedjenek az újra is megismételni , hogy lássuk ! :) cymbi1969@gmail.com Köszönjük !   ...

bővebben »

* * *

Gulan-gulan a halhatatlanság növénye

A Jiaogulan más néven Gulan-gulan (Gynostemma pentaphyllum) egy különleges gyógynövény. Bár halhatatlanná valószínűleg nem fog senkit sem tenni, tény, hogy származási helyén módfelett magas életkort tapasztaltak, a betegségeket hírből sem ismerték. Ennek oka, hogy a növény 82 különböző szaponint tartalmaz, olyan speciális anyagokat, amelyek egyedi gyógyászati hatásokkal bírnak. ...

bővebben »

* * *

Erkélyünk egész évben szép lehet?

A legtöbb balkonláda nyáron csodálatos, de az év többi hónapjáiban üres és kopár. Melyik évszakban milyen növényt ültessünk? Tavasz Az erkélyen a tavasz márciusban kezdődik. Ekkor a következő virágokból válogathatunk: árvácska, kankalinfélék, gyöngyike, tulipán, nárcisz, jácint, törpeszegfű, boglárka stb.   Nyár A fagyosszentek elmúltával (május közepén) ...

bővebben »

* * *