Vágott virágok, csokrok, koszorúk, szobai- és kerti dísznövények, gyümölcsfák, virágföldek, kaspók, ajándéktárgyak...

A gyümölcsfák ültetése

A gyümölcsfák esetében is egyre többször találkozhatunk konténeres vagy edényes növényekkel , most mégis a szabad gyökerüek ültetésére térnénk át , mivel előbbiek szinte az év bármely időszakában telepíthetők , utóbbiaknál természetesen már más a helyzet .

 

Ősszel időjárástól függően október 20 után érdemes elkezdeni , bár az elmúlt évek során tapasztalt hosszan elhúzódó vegetációt figyelembe véve egyre jobban kitolódik ez az időpont október végére , november elejére .Tavasszal szempont , hogy a hajtásnövekedés előtt mindenképpen ültessük el a fáinkat , a legideálisabb a március hónap . Szintén új tendencia a feltűnően enyhe tél , amikor hosszú ideig előfordul fagymentes időszak , ilyenkor bár sokan nem gondolják , szintén telepíthetünk gyümölcsfákat .

Az első feladat  a fák számára kiásni az ültetőgödröket , ezt korábban is elvégezhetjük , hogy az esedékes ültetésig kellően leülepedjen a talaj . Sokszor elhangzik a kérdés , hogy mekkora gödröt ássanak és legyen-e beletéve trágya ? 100-120 cm hosszúságú és szélességű, valamint 60-80 cm mélységű gödör az ideális , de mindenképpen a talaj minősége alapján érdemes eljárnunk . Ha agyagos , erősen tömődött talajunk van , soha ne sajnáljuk a fáradtságot a nagy méretű gödörre !

Ültetéskor mindig a legjobb minőségű , humuszos felső réteget tegyük külön oldalra , ez kerüljön majd a gyökerek köré .Trágyát tehetünk alá , de a gyökér sohase érintkezzen a gyökérzettel , mindig tegyünk rá földet , lehetőleg szintén jó minőségűt ! A megfelelő érett trágya földszínű , nem bűzös és kézzel  szétmorzsolható . Szerves trágyázás esetén érdemes talajfertőtlenítőt ( pl. Basudin ) használni , hogy elejét vegyük a talajlakó élőlények kártételének .

Vásárlás után vágjuk vissza az esetleges sérült gyökereket , illetve minimálisan a vastag részeket , a hajszálgyökereket ne bántsuk ! Ültetés előtt érdemes vízbe állítani , lehet fél vagy akár egy napig is . Az ültetési mélységnél ügyeljünk rá , hogy az oltás egy-két centiméterrel a talajszint felett legyen és maga az oltás észak felé nézzen !

Miután megfelelő módon a gyökerek közé húztuk a földet , tapossuk meg, majd iszapoljuk be egy vödör vízzel, és ha a talaj beitta, temessük be, de ekkor már ne tapossuk meg. Őszi ültetéskor nyugodtan felkupacolhatjuk , tavasszal viszont inkább tányérozzuk ki , mivel ebben az évben rendszeresen kell öntöznünk a fiatal fákat !

Szeles , huzatos helyeken gondoskodjunk támasztékról , kötözőnek használjunk széles gumit vagy más speciális anyagot , vékony madzagot ne alkalmazzunk , mert könnyen megsérti a fát .

Telepítés után tavasszal mindenképpen metsszük vissza a kis fáink ágait , ugyanis mivel a szabadgyökerű növényeket ősszel szedik fel lombhullás után , a gyökérzet egy része levágásra kerül , így a felső részt is egyensúlyba kell hoznunk .

 

 

 

 

 

 

Hírek

Email cím változás !

Kedves Vásárlóink ! Technikai okok miatt email címünk megváltozott , akik a régire küldtek rendelést , szíveskedjenek az újra is megismételni , hogy lássuk ! :) cymbi1969@gmail.com Köszönjük !   ...

bővebben »

* * *

Gulan-gulan a halhatatlanság növénye

A Jiaogulan más néven Gulan-gulan ( Gynostemma pentaphyllum ) egy különleges gyógynövény . Bár halhatatlanná valószínűleg nem fog senkit sem tenni , tény , hogy származási helyén módfelett magas életkort tapasztaltak , a betegségeket hírből sem ismerték . Ennek oka, hogy a növény 82 különböző szaponint tartalmaz , olyan speciális anyagokat , amelyek egyedi gyógyászati hatá ...

bővebben »

* * *

Erkélyünk egész évben szép lehet?

A legtöbb balkonláda nyáron csodálatos, de az év többi hónapjáiban üres és kopár. Melyik évszakban milyen növényt ültessünk? Tavasz Az erkélyen a tavasz márciusban kezdődik. Ekkor a következő virágokból válogathatunk: árvácska, kankalinfélék, gyöngyike, tulipán, nárcisz, jácint, törpeszegfű, boglárka stb.   Nyár A fagyosszentek elmúltával (május közepén) ...

bővebben »

* * *